Sarbatoare la Manastirea Sighisoara

În Duminica a IV-a după Rusalii (21 iulie 2013) Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir“ din Sighişoara, judeţul Mureş. Slujba religioasă a fost oficiată în paraclisul de vară al mănăstirii din Arhiepiscopia Alba Iuliei, cu participarea a peste două mii de credincioşi din cetatea transilvană, din satele învecinate şi de mai departe. În soborul de preoţi au făcut parte stareţul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Ţepeş, slujitori din obştea monahală şi din parohiile apropiate de aşezământul monahal.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care ne este prezentată vindecarea slugii sutaşului, un argument scripturistic în favoarea universalităţii mântuirii.

„Mântuitorul a identificat la sutaşul roman o credinţă mai puternică decât a evreilor, decât a poporului ales. Credinţa sutaşului a fost una iubitoare, pentru că el s-a apropiat de Mântuitorul Iisus Hristos cu certitudinea că, aşa cum a făcut atâtea minuni, îi va vindeca şi sluga. Sutaşul a crezut deplin că Mântuitorul va face minunea şi, smerindu-se pe sine, s-a înălţat, s-a ridicat la demnitatea la care suntem toţi chemaţi atunci când ne rugăm. Mântuitorul a spus atunci că mulţi vor veni şi se vor odihni în Împărăţia Cerurilor înaintea celor chemaţi, iar aceia vor merge în întunericul cel din afară, unde este plângerea şi scrâşnirea dinţilor. Este un cuvânt profetic ce se referă la universalitatea mântuirii în Iisus Hristos. El n-a venit doar pentru poporul ales, ci a respectat o rânduială pe care Dumnezeu a urmărit-o în planul veşnic de mântuire, în care toţi suntem cuprinşi“, a subliniat Părintele Mitropolit.

Sfinţirea a două icoane din Rusia 

                         

Ierarhul a sfinţit, cu această ocazie, două icoane aduse din Rusia, care vor împodobi de aici înainte biserica mănăstirii. Prima este o copie după o cunoscută icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, iar cealaltă – după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Potoleşte întristările noastre“, ambele păstrate în Moscova. Din partea obştii monahale, IPS Mitropolit a primit în dar o frumoasă icoană a Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Laurenţiu. Părintele stareţ Ghelasie i-a mulţumit ierarhului pentru slujirea la Sighişoara şi mulţimilor de credincioşi ce au venit la această zi deosebită pentru obştea monahală.

„Am slujit astăzi Sfânta Liturghie într-o mănăstire pe care am iubit-o de când a apărut, lângă Sighișoara, Mănăstirea Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mănăstire care în cei aproape 13 ani de activitate s-a dovedit a fi cu adevărat un izvor de spiritualitate și o sursă pentru credincioșii din zonă și nu numai”, a declarat ÎPS Părinte Laurențiu, după cum informează TRINITAS TV.

www.ziarullumina.ro şi www.mitropolia-ardealului.ro

This entry was posted in Noutati. Bookmark the permalink.

Comentariile sunt închise.