IPS Serafim la Manastirea Sighisoara

Vineri, 16 august 2013, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, în prezenţa a sute de credincioşi, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit a vorbit despre importanţa sărbătorii Sfinţilor Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod şi fiii săi Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, de la a căror mucenicie au trecut aproape trei sute de ani. Ierarhul a amintit despre tăria credinţei Voievodului Constantin, care „era bogat, avea de toate, bineînţeles ca toţi domnitorii lumii acesteia, dar cu toate acestea credinţa lui era mai puternică decât tot ce ne poate oferi lumea aceasta. N-a ţinut la viaţa lui pământească mai mult decât la sufletul său, la credinţa sa. Şi le-a spus şi copiilor săi: «Copiii mei, am pierdut toate în lumea aceasta, să nu ne pierdem şi sufletul». Este înfricoşător. Nu putem să ne imaginăm credinţa acestui domn care şi-a dat copiii săi la moarte mucenicească pentru Hristos. Nu ştiu cine ar mai face aşa ceva astăzi sau oricând în lumea aceasta, ca tu, părinte, să fii capabil, pentru credinţa ta, să-ţi jertfeşti propria ta viaţă, dar iată, să jertfeşti şi viaţa propriilor tăi copii. De aceea este mare Sfântul Constantin Brâncoveanu. Este mare prin faptele sale, prin credinţa sa, prin mucenicia sa şi de aceea trebuie să-l avem la inima noastră, să ne rugăm lui”.

De asemenea, ÎPS Serafim a mângâiat cu cuvântul său şi a îmbărbătat pe toţi credincioşii prezenţi în această zi la mănăstire: „Este foarte important să avem o credinţă neclintită, o credinţă care, cum spune Mântuitorul, cât de mică ar fi, e capabilă să mute munţii greutăţilor, munţii necazurilor, munţii imposibilităţilor. Căci noi spunem: «Nu mai pot! Nu mai pot!» Nu! Totul putem prin Hristos care ne întăreşte, cum spune Sfântul Apostol Pavel […] Credinciosul nu-şi pierde niciodată nădejdea, niciodată curajul în viaţă. Acesta este semnul creştinului prin excelenţă. Creştinul este întotdeauna optimist, creştinul este întotdeauna plin de nădejde, creştinul nu se teme niciodată pentru că Mântuitorul ne-a zis: «Nu vă temeţi. Eu sunt cu voi» şi «În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea»”.

Din soborul de preoţi au făcut parte stareţul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Ţepeş, Părintele Ovidiu Dan – Protopopul Sighişoarei, Protosinghelul Ghelasie Păcurar – Coordonatorul Centrului de Pelerinaje „Sfântul Kilian” al Mitropoliei Germaniei şi alţi slujitori din obştea mănăstirii. Pelerinii veniți din toate părțile țării şi de peste hotare s-au împărtășit în număr mare cu Sfintele Taine.

Vlădica Serafim a fost însoţit de un grup de credincioşi români din Germania aflaţi, în perioada 14-20 august a.c., într-un pelerinaj la mănăstirile din România. Bucuria participării la Sfânta Liturghie a fost sporită şi de faptul că Sfinţii Martiri Brâncoveni, pomeniţi în această zi, sunt ocrotitorii Mitropoliei Ortodoxe Române cu sediul la Nürnberg. La final toţi cei prezenţi au luat parte la îndătinata agapă frăţească.

În încheiere, Părintele Mitropolit a mulţumit Părintelui Arhimandrit Ghelasie şi obştii de la Sighişoara pentru ospitalitate: „Vă rog să-mi îngăduiţi să vă fac o mărturie din inimă, şi anume aceea că pentru mine, mănăstirea de aici şi cu deosebire Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe care am trăit-o cu toţii astăzi au fost o adevărată revelaţie, o adevărată revelaţie în sensul că nu ne-am aşteptat să întâlnim aici o mănăstire nouă ridicată ca prin minune prin jertfa părintelui stareţ Ghelasie, prin jertfa părinţilor şi fraţilor care sunt împreună cu dânsul şi cu siguranţă cu jertfa multor credincioşi care au simţit că locul acesta este un loc binecuvântat, este un loc plin de har, plin de putere dumnezeiască. A fost o revelaţie această Liturghie şi prin faptul că părinţii au cântat atât de frumos încât am simţit că nu mai suntem pe pământ, într-adevăr în biserică suntem în Împărăţia lui Dumnezeu. Frumuseţea bisericii, arhitectura, pictura, podoabele, totul ne îndeamnă aici şi ne ajută să ne ridicăm la cer sau, mai degrabă, coboară cerul în inimile noastre”.

Din partea obştii monahale, ÎPS Mitropolit a primit în dar o frumoasă icoană a Maicii Domnului, iar Părintele stareţ Ghelasie i-a mulţumit ierarhului pentru slujirea la Sighişoara şi credincioşilor pentru participarea la această zi deosebită din viaţa mănăstirii.

Parintele Staret Ghelasie - 16.08.2013 IPS Serafim - 16.08.2013 IPS Serafim - 16.08.2013 IPS Serafim & Parintele Staret Ghelasie - 16.08.2013 IPS Serafim - 16.08.2013IPS Serafim - 16.08.2013

This entry was posted in Noutati and tagged . Bookmark the permalink.

Comentariile sunt închise.