DARUITI 3,5% DIN IMPOZIT si in anul 2023!

Pe lângă activitățile specifice vieții monahale, vrednicul de pomenire Părintele nostru Ghelasie a rânduit ca obștea Mănăstirii Sighișoara să se dedice și slujirii social-filantropice. Astfel, suntem implicați activ în colaborarea și sprijinirea mai multor așezăminte de asistență socială aflate în apropierea Mănăstirii noastre:

– Centrul de Îngrijire și Asistență Sighișoara (45 de persoane vârstnice);

– Centrul Creștin Social Medical de Zi Sighișoara (cca. 100 de persoane vârstnice);

– Complexul de servicii pentru Copilul cu deficiențe neuropsihiatrice Sighișoara (30 de copii);

– Casa de tip familial Sf. Ier. Nicolae din comuna Criș (8 copii).

Acest demers al nostru este posibil în mare parte cu ajutorul oamenilor de bunăcredință care ne sunt aproape. Cei care doresc să ni se alăture în această lucrare de slujire a semenilor o pot face și astfel:

A. Dacă sunteți salariat sau pensionar plătitor de impozit pe venit descărcați Formularul 230 !

Datele Mănăstirii sunt deja completate. Adăugați datele dumneavoastră personale în prima secțiune (I. Date de identificare a contribuabilului) și apoi semnați cererea în partea de jos a documentului (Semnătură contribuabil)!

Nu este nevoie să completați câmpul „Suma”: administrația fiscală va calcula și va vira suma admisă, conform legii.
Trimiteți formularul prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau depuneți-l personal la Administrația Fiscală de care aparțineți!

B. Dacă anul trecut ați realizat venituri din activități independente, proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, chirii etc., alegeți să redirecționați 3,5% din impozitul pe venit la completarea Declarației unice, disponibilă pe site-ul ANAF.
Date necesare pentru completare:
Denumire unitate de cult: Mănăstirea Sf. M. Mc. Dimitrie Sighișoara

CIF: 10990240

IBAN: RO97 RNCB 0191 0156 4103 0001

Termenul limită pentru depunerea declarațiilor este 25 mai 2023.

De asemenea, puteți depune declarațiile completate direct pe site-ul ANAF dacă aveți semnătură electronică sau un cont în Spațiul Privat Virtual ANAF. Informații detaliate despre Spațiul Privat Virtual găsiți pe site-ul ANAF.

Vă mulțumim din suflet tuturor celor care ne-au fost alături în anul 2022!

Dumnezeu să vă răsplătească Dragostea și Binefacerea!

Postat în Noutati | Tagged , , | Adaugă un comentariu

Hramul de primavara al Manastirii Sighisoara

Arhim. Ghelasie Tepes & IPS Irineu PopDe Izvorul Tămăduirii, vineri în Săptămâna Luminată, 6 mai 2016, sute de credincioși au luat calea Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al acestui așezământ monahal. Programul liturgic a început la ora 7 dimineața cu Sfințirea apei, continuând apoi cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia și Sfânta Liturghie – săvârșită în altarul de vară al mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei alături de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au distins P.C. Părinte consilier Arhidiacon Rafael Orzeiu, P.C. Părinte protopop Ovidiu Dan și P. Cuv. Părinte Arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul acestei Sfinte Mănăstiri.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Anastasios, unic în țară prin faptul că majoritatea membrilor, în frunte cu dirijorul Iustinian Ioachim Simion, sunt studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Credincioșii care au participat la slujbă au avut posibilitatea să se închine la icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, existentă aici din anul 2013, copie după icoana făcătoare de minuni cu același nume care se află în Moscova, precum și la cele 40 de fragmente de moaște ale Sfinților așezate în pronaosul bisericii.

În predica rostită, Părintele Arhiepiscop Irineu a accentuat rolul deosebit de important pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îl are în viața Bisericii: „Această Maică a omenirii și Împărăteasă a îngerilor poate fi definită Izvor al Tămăduirilor pentru că din ea ca dintr-un izvor se revarsă vindecări, mângâieri, bunătăți dumnezeiești, ajutor la vreme cuvenită. Ea este prin excelență izvorul sau fântâna minunată, miraculoasă a darurilor dumnezeiești. Această Maică Sfântă este prezentă în viața Bisericii de unde exercită o influență sfântă asupra noastră, ne mângâie și ne fortifică în pelerinajul nostru prin valea lacrimilor. De două mii de ani și până astăzi locul ei este în Biserică. Dacă Hristos este Capul Bisericii, Maica Preacurată este inima Bisericii.”

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a amintit de purtarea de grijă şi de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc: „Deși se află într-o slavă negrăită, ea nu ne uită pe noi, este solidară cu noi, se preocupă de soarta pământenilor ca una care are mare îndrăznire în fața Fiului ei biruitor și veșnic. Se străduiește neîncetat din răsputeri ca să transforme dreptatea divină în milă, căci mult pot rugăciunile Maicii spre îmblânzirea Stăpânului Ceresc.”

Apoi, credincioşii au fost îndemnaţi să nu deznădăjduiască înaintea răutății și urii tot mai prezente astăzi în întreaga lume: „Din păcate, lumea în care trăim este degradată. Nu trebuie să ne descurajăm văzând urâciunea care a coborât asupra lumii păcătoase învăluind-o, căci Maica Domnului ne stă mereu aproape și ne oferă roua purificatoare a iubirii sale materne. Dacă ura însângerează străzile Europei și ale lumii întregi, dacă păcatul îngheață inimile oamenilor și dacă omenirea se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu Creatorul și Proniatorul ei, noi trebuie să privim cu încredere spre Hristos, Dumnezeul Învierii și spre Maica Sa care este Maica Vieții și Maica Învierii.”

Sfânta Liturghie a fost urmată, în cele două trapeze ale mănăstirii, de îndătinata agapă frăţească la care au participat peste trei sute de persoane.

La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a mulțumit Părintelui Stareț și obștii pentru primire și i-a felicitat pentru realizările efectuate:  „Apreciez mult misiunea pastorală și apostolică pe care Părintele Ghelasie o îndeplinește în acest loc sfânt de pe pământul României și admir unitatea spirituală și devotamentul sau entuziasmul dinamic pentru Dumnezeul cel Viu al viețuitorilor care stau sub oblăduirea duhovnicească a Sfinției Sale.”

Din partea obştii monahale, Părintele stareţ Ghelasie i-a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru slujirea din această zi aleasă în care s-au împlinit 11 ani de la Sfințirea Mănăstirii (6 mai 2005) şi pentru frumosul cuvânt de învăţătură „care a potolit tuturor setea după Dumnezeu și după Măicuța Domnului”.

Postat în Noutati | Adaugă un comentariu

Primii colindatori la resedinta mitropolitana din Sibiu

Colindatori la IPS Mitropolit Laurentiu

Corul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Sighişoara, judeţul Mureş, condus de părintele stareţ, arhimandritul Ghelasie Ţepeş, a colindat astăzi, 18 decembrie 2015, la reşedinţa mitropolitană din Sibiu. Monahii au fost primiţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar la finalul colindului le-a oferit daruri primilor oaspeţi din această perioadă de pregătire pentru praznicul Crăciunului.

„S-a apropiat perioada de mare bucurie în care ne pregătim pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Primii colindători din acest an au fost monahii de la Mănăstirea Sighişoara, iar corul acesta deosebit ne-a transmis primul mesaj şi ne-au impresionat prin vocile puternice şi armonioase. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea putere să răspundem tuturor solicitărilor şi să transmitem binecuvântarea acesta de la reşedinta mitropolitană către fiecare biserică şi către fiecare suflet în parte, pentru că bucuria creată de primirea colindătorilor trebuie transmisă mai departe”, a spus ierarhul.

Corul mănăstirii colindă în fiecare an la reşedinţa mitropolitană din Sibiu, vestind bucuria Naşterii Domnului.

„Venim în fiecare an cu mult drag să-l colindăm pe Înaltpreasfinţitul Părintele nostru Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pentru că ne iubeşte foarte mult pe noi, călugării de la Mănăstirea Sighişoara. Am venit cu mult drag să-i aducem vestea Naşterii Domnului, cu mult drag, cu multă credinţă în suflete, pentru că sărbătoarea Naşterii Domnului aduce bucurie. Scopul venirii noastre este să-l îmbucurăm pe Părintele nostru Mitropolit, prin mesajul transmis de colindele noastre strămoşeşti”, ne-a spus părintele stareţ Ghelasie Ţepeş.

Sursa: www.mitropolia-ardealului.ro – 18 decembrie 2015

 

Postat în Noutati | Adaugă un comentariu

IPS Laurentiu a liturghisit la Manastirea Sighisoara

IPS Lauentiu & Arhim. Ghelasie

Mulţime de pelerini, alături de credincioşi din Sighişoara au participat, luni, 26 octombrie 2015, la hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighişoara, judeţul Mureş, pentru a fi binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezământului monahal. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor format din slujitori ai mănăstirii şi preoţi de la parohiile apropiate. Hramul din acest an a adus o bucurie în plus obştii monahale, pentru că IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mănăstirii un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu am săvârşit astăzi Sfânta Liturghie împreună cu monahii de la Mănăstirea <Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir> de lângă Sighişoara. Ne-au înconjurat preoţi mulţi şi credincioşi aleşi. Fiind hramul mănăstirii, s-au săvârşit toate cele rânduite: Sfântul Maslu, Sfinţirea Apei şi Sfânta Liturghie, împărtăşindu-se credincioşilor binecuvântarea lui Dumnezeu şi chemându-i pe toţi să fie împlinitori ai voii Lui şi urmaşi ai Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martirul creştin. Mulţumim celor care ne-au invitat, părintelui arhimandrit Ghelasie, Înaltpreasfinţitului Irineu şi tuturor credincioşilor care au stat astăzi alături de noi”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” de la Sighişoara a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani şi a devenit un important centru de spiritualitate pentru întreaga zonă. Pelerini din întreaga ţară vin mereu aici pentru a se ruga şi pentru a primi binecuvântarea cerească.
„Iată că în toţi aceşti ani Dumnezeu a vărsat mult har peste mănăstirea noastră prin faptul că sunt hirotoniţi aici preoţi şi diaconi. Aşa cum spunea şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, aici se face o adevărată misiune, prin faptul că spovedim şi dezlegăm lumea de păcate, îndemnându-i să ducă o viaţă duhovnicească, să fugă de păcate şi de răutăţile lumii şi să se îndrepte către biserici, mănăstiri şi duhovnici, să asculte sfintele slujbe şi cuvintele de învăţătură”, ne-a spus părintele stareţ, arhimandritul Ghelasie Ţepeş. Credincioşii veniţi în număr mare la hramul mănăstirii s-au închinat la final la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi la un fragment din moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sursă: http://ziarullumina.ro

Postat în Noutati | Adaugă un comentariu

Prezenta arhiereasca la Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie de la Sighisoara

Duminică, 10 august 2014, când pomenim pe Sfântul Mucenic Lavrentie arhidiaconul, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Sixt, episcopul Romei şi pe Sfântul Mucenic Ipolit, Biserica Ortodoxă se va afla în a noua duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, de la Matei, cap. 14, 22-34, ne prezintă minunea Umblării pe mare şi potolirea furtunii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Octoihului, în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara, protopopiatul Sighişoara.
Ierarhul nostru va rosti cuvântul de învăţătură la această vatră monahală aflată sub oblăduirea părintelui Stareţ Ghelasie Ţepeş.
Părintele Stareţ ne-a vorbit despre prezenţa Arhipăstorului nostru la Sighişoara: „Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, va face o vizită pastorală la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighişoara, acum în postul Adormirii Maicii Domnului.
Duminică ne va rosti un cuvânt despre rostul postului Adormirii Maicii Domnului şi va învăţa pe credincioşii şi pe călugării noştri să fie mai râvnitori şi mai buni, să o cinstească şi să o iubească mult pe Maica Domnului.
Îl aşteptăm cu drag şi Dumnezeu să-i dea putere să vină în mijlocul nostru să ne binecuvânteze. Înaltpreasfinţia voastră vă mulţumim din suflet şi să veniţi totdeauna cu mult drag la noi la mănăstire”.

Sursa: reintregirea.ro

Postat în Noutati | Comentariile sunt închise pentru Prezenta arhiereasca la Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie de la Sighisoara

Conferinta preoteasca la Manastirea Sighisoara

Luni, 16 iunie 2014, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara s-a desfăşurat conferinţa pastoral-misionară de primăvară dedicată Anului Omagial Euharistic, întrunire la care au participat preoţii şi stareţii din protopopiatele Sighişoara şi Târnăveni.

Lucrările conferinţei prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei au început cu oficierea slujbei de Te Deum în biserica Mănăstirii şi au continuat cu susţinerea unor referate care au tratat importanța Sfintei Taine a Spovedaniei și a Sfintei Taine a Euharistiei.

Prezentările au fost urmate de luările de cuvânt din partea participanţilor şi de îndătinata agapă. În încheiere, Ierarhul a mulţumit Părintelui Stareţ Ghelasie Ţepeş şi întregii obşti monahale pentru primirea călduroasă şi pentru găzduirea acestei conferinţe.

Conform Statutului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul întregii Patriarhii, în fiecare an se organizează două Conferinţe Preoţeşti semestriale, în cadrul cărora sunt tratate teme propuse de Cancelaria Sfântul Sinod, dar şi teme legate de eficientizarea misiunii pastoral-misionare şi progresul duhovnicesc al preoţilor şi credincioşilor.

Postat în Noutati | Comentariile sunt închise pentru Conferinta preoteasca la Manastirea Sighisoara

Izvorul Tamaduirii la Manastirea Sighisoara

În vinerea Izvorului Tămăduirii, 25 aprilie 2014, Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara şi-a serbat cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, mulţime de credincioşi din judeţul Mureş şi din judeţele limitrofe au participat la slujba Sfinţirii Apei, la Taina Sfântului Maslu şi la Sfânta Liturghie pe care a săvârşit-o Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția sa a arătat mai întâi pe cine sărbătoreşte Ortodoxia în această zi: „Astăzi Biserica noastră în cântări duhovniceşti şi în imnuri de bucurie prăznuieşte pe Maica Domnului, «izvorul nesecat al tămăduirilor», «fântâna darurilor dumnezeieşti». Astăzi Biserica noastră plină de bucuria Învierii şi sub stindardul Învierii prăznuieşte pe cea mai suavă floare din arborele genealogic al lui Iesei, pe Maica Domnului – «biserică sfinţită şi rai cuvântător»”.

În continuare, Arhipăstorul a amintit de purtarea de grijă şi de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc: „Dacă o singură clipă Împărăteasa lumii nu ar interveni pentru noi în faţa lui Dumnezeu cu fericiţii din ceruri lumea s-ar prăbuşi în haos. Avea dreptate Sfântul român Ioan Iacob Hozevitul când zicea: «De n-ar avea la ceruri lumea/ Rudenie de pe pământ,/ Atunci ar fi pustie viaţa,/ Asemenea unui mormânt!»[…] Ea ne stă mereu alături ca să împărtăşească pătimirea noastră, să dea putere încrederii noastre şi să ne mângâie în multele noastre dureri. Cel ce nădăjduieşte în Maica Domnului nu va fi părăsit niciodată căci Domnul Dumnezeu o ascultă pe ea când mijloceşte pentru noi. Gheorghe al Nicomidiei spunea: «Pentru că Ziditorul a toate, Dumnezeu, socoteşte slava ei ca pe a Lui îi ascultă rugăciunile. Deci, ea este singura fiinţă căreia Dumnezeu nu i se poate împotrivi»”.

Apoi, credincioşii prezenţi au fost îndemnaţi să nu se sperie şi să nu se întristeze de puterea distrugătoare pe care Satana o are astăzi în lume şi cu care îi înşală pe mulţi, pentru că „în paradisul ceresc, lângă Preasfânta Treime, noi avem o mamă bună şi nemuritoare, o avem pe Maica Domnului – cea mai puternică în săvârşirea minunilor, în transmiterea darurilor şi în protejarea noastră sub sfântul şi minunatul ei acoperământ. În mijlocul asperităţilor, lipsurilor şi suferinţelor să nu disperăm, ci să strigăm ca acel monah: «Măicuţa mea din ceruri, ajută-mă!», şi ea va interveni numaidecât pentru că este mereu gata să transforme păcatul în iertare, tristeţea în bucurie şi eşecul în mare şi slăvită biruinţă”. Noi trebuie să o iubim pe Măicuţa Domnului pentru că este şi Mama noastră şi să-i adresăm rugăciuni în clipele cele mai grele, căci „ea se ocupă de problemele copiilor săi cu o tandreţe, cu o gingăşie care întrece de o mie de ori afecţiunea celui mai delicat părinte, mamă, tată de pe acest pământ”.

După încheierea Sfintei Liturghii, în paraclisul „Izvorul Tămăduirii”, ÎPS Irineu a hirotesit întru duhovnic pe părintele Casian, vieţuitor al mănăstirii. Slujba hirotesiei a fost urmată de o agapă frăţească la care au luat parte peste trei sute de persoane. Stareţul mănăstirii, Arhimandritul Ghelasie Ţepeş i-a mulţumit Părintelui Arhiepiscop pentru slujirea din această zi aleasă şi pentru cuvântul de învăţătură care a mângâiat şi întărit sufleteşte pe toţi cei prezenţi la acest praznic al Maicii Domnului.

La plecare, ierarhul l-a felicitat pe părintele stareţ cu ocazia sărbătoririi hramului: „Mulţumim părintelui stareţ Ghelasie pentru frumoasa primire, pentru mulţimea florilor pe care le-am primit prin pelerinii fideli şi iubitori de această mănăstire. Vă mulţumim pentru dragostea pe care totdeauna ne-o arătaţi şi pentru această masă unde ne-aţi primit şi ne-aţi tratat împărăteşte cu o iubire care are în ea bucuria Sfintelor Paşti. Îl rog pe Domnul înviat să cerceteze cu har şi îndurare întreaga obşte a Mănăstirii ortodoxe de la Sighişoara”.

IPS Irineu & Arhim. Ghelasie Tepes - Izvorul Tamaduirii - Manastirea Sighisoara - 25.04.2014IPS Irineu - Izvorul Tamaduirii - Manastirea Sighisoara - 25.04.2014 -IPS Irineu & Arhim. Ghelasie Tepes - Izvorul Tamaduirii - Manastirea Sighisoara - 25.04.2014-IPS Irineu & Ierom. Casian - Izvorul Tamaduirii - Manastirea Sighisoara - 25.04.2014IPS Irineu - Izvorul Tamaduirii - Manastirea Sighisoara - 25.04.2014-

Postat în Noutati | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Comentariile sunt închise pentru Izvorul Tamaduirii la Manastirea Sighisoara

IPS Irineu la Manastirea Sighisoara

Duminica Lăsatului sec de carne, 23 februarie 2014, a fost o zi deosebită pentru vieţuitorii Mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Sighişoara, care au avut cinstea de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Ierarhul a fost întâmpinat cu multă dragoste de către credincioşii prezenţi în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie. Bucuria duhovnicească a fost sporită şi de faptul că în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc un eveniment rar, şi anume, hirotonirea a doi vieţuitori ai mănăstirii: în treapta de ieromonah (preot) – ierodiaconul Casian, iar în treapta de ierodiacon – monahul Arsenie.

Din soborul de preoţi au făcut parte Părintele Arhimandrit Andrei Barbu – Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, Părintele Stareţ Arhimandrit Ghelasie Ţepeş, Părintele Ovidiu Dan – Protopopul Sighişoarei şi alţi slujitori din obştea mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Irineu a tâlcuit cu măiestrie pericopa evanghelică despre Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos descriind acele momente în care, „trecând prin faţa Tronului de Judecată, fiecare îşi va vedea viaţa ca într-o oglindă şi, în acelaşi timp, fiecare va vedea trecutul său şi al celorlalţi oameni. Atunci va fi ziua descoperirii depline a adevărului cu privire la toţi şi în faţa fiecăruia. Atunci măştile vor cădea şi tu o să-l vezi pe altul în realitatea lui şi altul te va vedea pe tine cum eşti tu cu adevărat. Atunci răul va fi deplin demascat, iar binele va ieşi de sub acoperământ.

După ce se vor cântări faptele fiecăruia, Dreptul Judecător va rosti sentinţa supremă şi definitivă asupra tuturor. Cei ce au privit cu duioşie în ochii stinşi de durere ai unui bolnav, cei ce au dat un sfat bun şi un ajutor celui îndurerat şi lipsit şi toţi cei care prin efortul faptelor de dragoste pentru oameni au făcut vreun bine în viaţă, vor vedea înaintea lor deschizându-se larg poarta spre universul infinit al împărăţiei eterne. […] Cei ce nu s-au aplecat cu dragoste spre cel dispreţuit şi dosădit, cei care n-au vrut să audă de slava lui Dumnezeu, cei care au iubit deşertăciunea mândriei şi a lumii trecătoare, cei care au râs aici de cele serioase şi au sfidat Dumnezeirea întreit strălucitoare şi au dispreţuit Legea Domnului, cei ce au urât pe oameni, cei ce au desfrânat, au minţit, au furat, au calomniat şi nu au avut în ei sinceritatea iubirii vor fi osândiţi şi vor plânge cu amar”.

Slujba a fost urmată de o agapă frăţească, în trapeza mănăstirii, la care au participat peste două sute de persoane. Adresându-se acestora, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat: Să fim cu mare luare aminte, pentru că într-o zi va trebui să apărem în faţa Dreptului Judecător şi să-I spunem ce-am făcut cu unica viaţă pe care El ne-a dat-o. Viaţa nu poate fi înţeleasă ca o uşuratică şi agreabilă strecurare printre ani şi zile, ci ca o misiune de îndeplinit, ca o datorie de restituit Celui ce pentru noi a murit şi a înviat. Şi dacă n-am făcut ce trebuie până acum, nu-i târziu. Să facem de-acum înainte, câtă vreme epoca harului nu s-a sfârşit şi soarele încă străluceşte pe cer”.

În încheiere, ierarhul a mulţumit Părintelui Arhimandrit Ghelasie şi obştii de la Sighişoara pentru ospitalitate: „Ne bucurăm să fim astăzi la această mănăstire, o oază binecuvântată, un bastion al Ortodoxiei pe aceste meleaguri, din care până în depărtări iradiază lumina, harul şi puterea rugăciunilor neîncetate care se săvârşesc aici. Aici înfloresc acele virtuţi care au împodobit-o pe Maica Domnului: garofiţa smereniei, crinul curăţiei şi trandafirul iubirii. M-am bucurat să văd atâta popor venit din depărtare sau din apropiere aici ca să se adape din izvorul de apă vie al acestui aşezământ prestigios, duhovnicesc. Nu pot decât să-l felicit pe părintele Ghelasie pentru modul în care păstoreşte aici şi pentru minunata obşte monahală pe care o îndrumă – călugări aleşi, virtuoşi, înzestraţi de Dumnezeu cu evlavie şi cu alese valenţe spirituale pe care le pun în slujba poporului şi în slujba Dumnezeului Celui Viu”.

Din partea obştii monahale, Părintele stareţ Ghelasie a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu pentru aleasa purtare de grijă, pentru harul revărsat prin punerea mâinilor peste cei doi proaspăt hirotoniţi, dar și pentru prezenţa în mijlocul dreptcredincioșilor veniţi de pretutindeni la Sfânta Mănăstire la ceas de sărbătoare.

IPS Irineu & Pr. Arhim. Ghelasie - Manastirea Sighisoara - 23.02.2014DSC_0059Ierodiaconul Arsenie - Manastirea Sighisoara - 23.02.2014Hirotonie Ieromonah Casian, Arhim. Andrei Barbu & Arhim. Ghelasie Tepes 23.02.2014IPS Irineu - Hirotonia Pr. Casian - 23.02.2014 - Man. SighisoaraIPS Irineu - Hirotonie Ierodiacon Arsenie - 23.02.2014

Postat în Noutati | Tagged | Comentariile sunt închise pentru IPS Irineu la Manastirea Sighisoara

Hramul Parohiei romanesti din Aschaffenburg