Hramul de primavara al Manastirii Sighisoara

Arhim. Ghelasie Tepes & IPS Irineu PopDe Izvorul Tămăduirii, vineri în Săptămâna Luminată, 6 mai 2016, sute de credincioși au luat calea Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al acestui așezământ monahal. Programul liturgic a început la ora 7 dimineața cu Sfințirea apei, continuând apoi cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia și Sfânta Liturghie – săvârșită în altarul de vară al mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei alături de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au distins P.C. Părinte consilier Arhidiacon Rafael Orzeiu, P.C. Părinte protopop Ovidiu Dan și P. Cuv. Părinte Arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul acestei Sfinte Mănăstiri.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Anastasios, unic în țară prin faptul că majoritatea membrilor, în frunte cu dirijorul Iustinian Ioachim Simion, sunt studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Credincioșii care au participat la slujbă au avut posibilitatea să se închine la icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, existentă aici din anul 2013, copie după icoana făcătoare de minuni cu același nume care se află în Moscova, precum și la cele 40 de fragmente de moaște ale Sfinților așezate în pronaosul bisericii.

În predica rostită, Părintele Arhiepiscop Irineu a accentuat rolul deosebit de important pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îl are în viața Bisericii: „Această Maică a omenirii și Împărăteasă a îngerilor poate fi definită Izvor al Tămăduirilor pentru că din ea ca dintr-un izvor se revarsă vindecări, mângâieri, bunătăți dumnezeiești, ajutor la vreme cuvenită. Ea este prin excelență izvorul sau fântâna minunată, miraculoasă a darurilor dumnezeiești. Această Maică Sfântă este prezentă în viața Bisericii de unde exercită o influență sfântă asupra noastră, ne mângâie și ne fortifică în pelerinajul nostru prin valea lacrimilor. De două mii de ani și până astăzi locul ei este în Biserică. Dacă Hristos este Capul Bisericii, Maica Preacurată este inima Bisericii.”

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a amintit de purtarea de grijă şi de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc: „Deși se află într-o slavă negrăită, ea nu ne uită pe noi, este solidară cu noi, se preocupă de soarta pământenilor ca una care are mare îndrăznire în fața Fiului ei biruitor și veșnic. Se străduiește neîncetat din răsputeri ca să transforme dreptatea divină în milă, căci mult pot rugăciunile Maicii spre îmblânzirea Stăpânului Ceresc.”

Apoi, credincioşii au fost îndemnaţi să nu deznădăjduiască înaintea răutății și urii tot mai prezente astăzi în întreaga lume: „Din păcate, lumea în care trăim este degradată. Nu trebuie să ne descurajăm văzând urâciunea care a coborât asupra lumii păcătoase învăluind-o, căci Maica Domnului ne stă mereu aproape și ne oferă roua purificatoare a iubirii sale materne. Dacă ura însângerează străzile Europei și ale lumii întregi, dacă păcatul îngheață inimile oamenilor și dacă omenirea se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu Creatorul și Proniatorul ei, noi trebuie să privim cu încredere spre Hristos, Dumnezeul Învierii și spre Maica Sa care este Maica Vieții și Maica Învierii.”

Sfânta Liturghie a fost urmată, în cele două trapeze ale mănăstirii, de îndătinata agapă frăţească la care au participat peste trei sute de persoane.

La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a mulțumit Părintelui Stareț și obștii pentru primire și i-a felicitat pentru realizările efectuate:  „Apreciez mult misiunea pastorală și apostolică pe care Părintele Ghelasie o îndeplinește în acest loc sfânt de pe pământul României și admir unitatea spirituală și devotamentul sau entuziasmul dinamic pentru Dumnezeul cel Viu al viețuitorilor care stau sub oblăduirea duhovnicească a Sfinției Sale.”

Din partea obştii monahale, Părintele stareţ Ghelasie i-a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru slujirea din această zi aleasă în care s-au împlinit 11 ani de la Sfințirea Mănăstirii (6 mai 2005) şi pentru frumosul cuvânt de învăţătură „care a potolit tuturor setea după Dumnezeu și după Măicuța Domnului”.

This entry was posted in Noutati. Bookmark the permalink.

Comentariile sunt închise.